CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

khalish & khalisha

khalish & khalisha

Sunday, June 26, 2011

Day 3 @ Damansara Specialist Hospital (DSH)

Last thursday balik kejer Khalish start demam panas.Terus bg ubat bontot (paracetamol)..tp biasanya temperature cepat je turun kalu bg ubat bontot ni...tgh mlm badan panas balik..masuk lg ubat bontot pkul 3 am..sambil2 tu wat gak sponging..pkul 4 am still temp tak turun2..terus packing bj nak gi DSH..sampai hospital 6 am...amik neb and doc suruh amik darah..bila ckp je khalish nye history warded tiap bln and now under Datuk Azizi,terus je MONTH suruh admit..

So masuk wad dlm pkul 7..dapat katil terus lena..adam ngan mama dua2 x tido mlm..legaa dapat tido kejap..bila Dr Azizi round wad mmg die ckp ada wheezing..and result blood test shows white blood count high..means virus infection..so, Dr bg treatment mcm biasa..nebulizer every 6hr and antibiotics..

Ingat ptg semlm dah bole discharge tp Dr suruh stay one more night..dapat la continue nebulizer..sian plak kat Adam..today Sport's Day..nasib baik gak Abg Ajip dtg hospital bwk die semlmm.so pg tadi after subuh adam and papa gerak dr hospital..

Now tgh tunggu Dr round wad..hopefully bole discharge la hari ni..besok bole masuk ofis..nak kena jimat cuti..tinggal 5 hari je annual leave sampai ke hujung tahun...huhu

Monday, June 20, 2011

Al-fatihah buat arwah Aboh...

Lama tak update...bizi dengan mcm2 hal...bermula ngan 1st jun both khalish and khalisha admitted kat KPJ Kajang???why?? disebabkan papa pun tgh kelam kabut uruskan Tok Ki..since confirm diagnose T-cell Lyphoma (type of blood cancer) last month...terpaksa redah jek KPJ Kajang...both twins demam nak dekat seminggu..khalish plak mcm nak semput...kejap je warded..admit tgh mlm 31st May discharge mlm 2 jun...

Hari jumaat (3rd jun) patutnya papa kena masuk ofis...tp hari tu Aboh bole discharge SJMC...tghari lepas hantar Aboh rumah kak mimi papa tak jadi gak masuk ofis...nak tunggu Aboh...nampak dah uzur benar...dah 2 hari demam panas.. ptg lepas mama kejer papa amik kat station LRT Sg Besi then gi balik rumah kak mimi...Aboh nampak ok sket compared masa kat hospital..ptg tu tetiba minta nak makan keropok kering..lepas solat magrib gerak balik semenyih...Adam tinggal umah kak mimi since ramai cousin die kumpul kat situ..mana nak balik...so, Arianna je la balik..

balik rumah papa kelatihan tetido die..dlm pkul 10 dapat call dr kak nani...Aboh semput...diorg bawak gi SJMC...terus siap2 nak pi hospital..tgh siap2 kak nanni call lagi kalau bole minta bwk ustaz Darul Syifa' semenyih..aboh dah nazak..papa call ustz zahari...patutnya dah janji ngan ustaz nak bawak jumpa aboh ptg besok kat umah kak mimi...tp ustaz ckp tak dapat nak pg hospital sebab ada program kat masjid...die minta amik air penawar dulu...so on d way gi hospital singgah Darul Syifa' Semeyih...budak2 sume tinggal umah ngan bibik..lgpun masing2 dah tido...tepon mak minta tolong tunggu...

sampai SJMC kat emergency semua ada...masing2 mata merah..bila tanya kak nani mcm mana keadaan aboh..kak nanni ckp aboh betul2 dah nazak...lepas doc check doc ckp mmg bole bwk balik...mmg keadaan aboh 'dah sampai masanya'... bila masing2 dapat tgk aboh sayu rasanya...mmg tgh tercungap2...still support ngan oksigen tp nafasnya dah tak menentu... bergilir2 anak2 ajar mengucap kat telinga...yg paling tak tahan tgk Ma..tabahnye ...kita yg tgk pun tak sampai hati..ni pulak Ma yg dah hidup bersama Aboh hampir 50 tahun!...masing2 baca yasin moga dikurangkan kesakitan dan dipermudahkan segalanya utk Abih..Aboh dipindahkan ke wad...still support ngan oksigen..condition still sama nafas tersekat-sekat...dalam pukul 1.10 pg Aboh pergi utk selama-lamaya...alhamdulillah anak2 semua sempat jumpa kecuali kak ita yg ada kat kuantan...lepas bincang family decide nak kebumikan arwah di Kuala Terengganu...

balik rumah pack2 brg..terpaksa tinggalkan khalish n khalisha ngan mak...tak bole bwk since nak travel jauh...lg pun susah jugak dlm keadaan kelam kabut...settle pack barang terus gi Masjid Jamik Batu 12 Puchong...mak, abah ngan abg ajip pun gi sekali.. sampai kat masjid takde sapa lagi...masa tu dlm pkul 4.30..yg ada mak,abah, abg ajip...and pak long..abang balik rumah nak amik kak aeni..jenazah settle diuruskan dlm pkul 5.15..sempat buat tahlil utk arwah...semua dah sampai kat masjid time ni..lepas solat subuh terus buat solat jenazah..settle terus gerak balik ke terengganu...masing2 mmg tak tido semlman..tgk papa bwk keter mmg risau...bape kali nak terbabas..bila singgah R&R tak bole lelap pulak...finally sampai kat Kg Paloh, Kuala Terengganu dlm pkul 2.15..van jenzah sampai lg awal...laju kemain...

tunggu kak ita sampai utk tgk arwah buat kali terakhir...dlm pkul 4 lebih terus kebumikan...alhamdulillah segalanya berjalan lancar...rezeki arwah...Allah permudahkan segala urusan..moga rohnya ditempatkan dikalangan org2 beriman...

Wednesday, May 18, 2011

15 months old ~ khalish & khalisha

latest picture khalish & khalisha...kelakor bila tgk ciorg berebut barang...siap ader adegan kejar-mengejar lagik..hehehe




Let's paint gegirls & boboys room..



semlm public holiday operasi mengecat rumah...mmg dah plan since nak 'singkir'kan adam dr bilik mama & papa..ehehe...konon nak pujuk die tido bilik sendri...kena la kasik bilik die lawa dulu kan...tp adamnya takde time kitaorg bertiga (mama, papa & arianna) mengecat...die pi tido sunway semenyih...so, kire surprised la kan..

anyway...gegirls room ~ pink colour, boboys room ~ blue...tp sekrg ni considered adam sorang je la tido kat bilik die kan..

Wednesday, May 11, 2011

Just to up date - Khalish followup transferred to Damansara Spec. Hospital

huh..lama x update..bizi like a bee.

just to udate..khalish admitted again @ APSH 24-27 April..semput dtg..
mlm ahad balik dr Sg Besi bwk die gi klinik dinamik kat taman pelangi amik neb..ptg tu dah gi klinik an-nisa semenyih amik neb..tp still x ok..
lepas mik neb kat klinik dinamik mlm ahad tu, tgh ckp ngan doc tetiba badan die menggigil...tgn kaki tukar biru...adoiii..menggeletar mama dukung khalish..terus call papa kat rumah sbb hantar yg lain balik dulu..terus bwk gi hospital...on d way tawakkal sambil gosok2 kaki ngan tgn khalish...alhamdulillah sampai hospital khalish dah ok...spjg perjlnan dah tbayang mcm2...terbayang kena tolak ICU balik ke...rase sebak je spjg jln nak ke APSH..

so,mlm tu Dr Kumari dtg check as usual terus suruh warded la kan..so,dok la kat sepital...tp kali ni papa tpaksa la amik cuti pasal mama dah xleh amik cuti...lagipun kena pi kursus sehari...sib baik kursus kat KL..bole la lari balik awal..hehe...2 hari gi opis dr sepital...hr 3 Dr. Kumari dtg check..pg tu as ususal tanya camne condition khalish...mama ckp la getting better...demam dah x de but still nafas laju mcm semput lg...tp this time treatment xyah fisio..lega gak kurang seksa khalish..tp bila ckp camtu ngan doc, die mcm x puas ati jek...siap ckp "let me see first"..then lepas tu die ckp"ok...lung clear...bettter..so, can go home"..
ok la kan...kita terima je la wpun x baper puas ati ngan cara die discharge..tp survey gak kalu ada paedietrician yg boleh refer...doc la tanya member@ FB...ramai kasik feeback suruh refer ngan Dato'Dr Azizi kat DSH..ikut hati lepas discaj tu nak pi jumpa Dr Azizi...tp disebabkan papa br masuk ofis hr ni so xleh la nak amik cuti lg...so balik la rumah...

kat rumah mlm tu khalish still nampak semput..pastu perut plak kembung semcm...besok tu ngan berat hati masuk gak la ofis..mlm tu bila tgk khalish tido still nampak semput...x sedap ati dah pasal x nampak improvement...so, ckp ngan papa bwk jer gi Damansara KPJ..so, gi la sana tgh2 mlm tu...kelam kabut pasal nenek ngan atuk nak pi holiday beijing...besoknya flight pg...so, kena la plan betul2 mana nak letak bibik ngan bdk2 lain...nasib baik besoknye jumaat mmg dah apply cuti (pasal nenek nak pi beijing)

sampai DSH pukul12 lebih...q pjg gak..dlm pkul 2 br dpt jumpa doc..lepas amik neb doc check semula...still ade wheezing...so MO suruh refer paed tp kena pi klinik pg besok...so last2 mintak masuk wad je bole terus jumpe doc...tp Dr Azizi xde la plak sebab cuti...so, MO refer ngan Dr. Musa...

pg besoknya dr musa round wad...citer la history khalish kat APSH..tp br tau rupanya hr tu Dr Azizi ada...terus mintak nurse tukar nak refer Dr Azizi...and luckily dpt gak jumpa die...ptg tuh Dr Azizi dtg...memula masuk die suruh citer while history khalish..siap amik x-ray khalish kat ICU dulu...pastu die explain asik info pasal pemakanan & persekitaran baby yg kena jaga...byk la bende yg kena ubah...1st, xleh kasi madu pasal madu boleh sebabkan alaha..pastu makanan NO ikan bilis/nestum/processed food..then all dirty/dust thingy...bantal kekabu..carpet..
kira puas ati la jumpa die...and lagi lega pasal kat sini Dr x buat fisio...just kasik nebulizer...khalish pun happy...so, dok la bertapa Jumaat - Ahad kat DSH...so lucky ari isnin publis holiday (labor day)...so, dpt la berehat lagi sehari...


so...gitu la pjg lebar alkisah khalish...from now on..follow up kat DSH la pulak...sungguh frust ngan Dr. Kumari...kalu die xleh handle bg tau je la kan...xyah kita jumpa die lagik..hampeh!

Monday, March 28, 2011

All in a day ~ Khalisha discharge, Khalish admitted

Last saturday, ptg lepas wat physio doc kasik discharge..sampai rumah ingat nak hantar brg jek tp bila nengok lantai berdebu semacam terpaksa la way cleaning jap..settle mop satu rumah dekat pkul 6 pth.terus gi rumah nenek nak amik the kids..samapi jek pintu rumah nenek, atok bg tau khalish mcm x sihat balik.baru lepas muntah..

Hmmmm..x sedapt ati dah mama..bibik ckp die start batuk2 n selsema hari ni..terus mama kasik 'puff'...lepas kasik puff tu dada die mcm berombak2..nafas laju & dada dah ke dalam sket..terus mintak papa balik rumah packing semula baju nak gi hospital..

Sian kat adam & arianna..baru jek mama & papa balik..dah kena gi hospital semula.tp nak wat cemana kan...sampai hospital dlm pukul 7.30 terus gi emergency..jumpa MONTH (medical officer) mmg x ckp byk la..tgk je dada khalish dah ke dalam skit terus suruh warded..so, berkampubg la semula..nurse2 pun geleng kepala..br je balik ptg,mlm masuk bik wad...nurse2 kat wad paedriatic ni sampai dah kenal khalish & khalisha...

Ni dah masuk ari ke 3..pg td Dr Kumari round wad ckp ptg ni bole ddischarge..hmm elok la tu..mama pun x tau nak ckp pe lagi ngan bos kat ofis.td tepon pengarah siap kena lecture x leh travel jauh lepas ni ..'Anak2 u x kuat,x bole travel jauh2...tunggu besar skit'..hmmm sabo je la kan...dah die boss..ckp senang ler...

Friday, March 25, 2011

Khalisha admitted @ Ampang Puteri

Khalisha admitted since wednesday afternoon..ni hari kedua wat physio..pg td bila wat suction still byk lagi kahak die..x sangka byk lg sebab ptg semln mcm dah clear..pg ni td siap kluar kahak pekat hijau..hmmm..nasib baik x discharge ptg semlm..

Pg td Dr. Lim round ward (Dr. Kumari on leave) die x bg discharge ari ni..maybe besok bole la balik rumah..xpe la kan..biar betul2 sihat..Khalisha ni jarang kena admit hospital.tp kali ni mmg die x sihat betul..sian tgk die batuk x berenti masa kat Besut..alhamdulillah sekrg dah xde demam..batuk pun dah kurang..tinggal ada kahak je lagik..
Hope besok bole balik la..sian khalish tinggal kat umah nenek..